Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Rasas Jansones projekta Tava pēda uz manas rokas; vienmēr, Rafael otrā daļa

Galerija Alma, Tērbatas iela 64

Rasas Jansones projekta Tava pēda uz manas rokas; vienmēr, Rafael otrājā daļā mākslinieces feministiskā pozīcija izvērsta astoņās jaunās kolāžās un objektā. Ekspozīcija sākas ar Gerard David gleznotas Madonnas Atpūta ceļā uz Ēģipti (1512–15) lielizmēra melnbaltu izdruku.

1. maijs – 7. jūnijs

Kaspara Bramberga izstādes Aura Trigger pirmā daļa - Genesis

Peldošais mākslas centrs Noass, AB dambis 2

Ekspozīcija ir nozīmīgs materiālā un digitālā krustpunkts un norisināsies vairākos posmos līdz oktobrim. Tajā apvienoti reāli un NFT (Non-Fungible Token) darbi. Šīs duālās prezentācijas, kurās redzami fiziski objekti NOASS galerijas telpā un digitālie analogi blokķēdes monitoros, aicina skatītājus izpētīt tradicionālās mākslas un jaunāko tehnoloģiju satuvināšanos.

27. maijs – 30. maijs

Starptautiska ilustrāciju izstāde Izstāstīt pilsētu

Latvijas Nacionālā bibliotēka, 7. st., Mūkusalas 3

Izstādē apskatāmi 20 atzītu ilustratoru darbi no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas. Katrs mākslinieks aicina skatītājus pavērot pilsētu dziļāk, izjust tās māksliniecisko raksturu, lasīt tās stāstus – patiesus vai iedomātus. Latviju šajā izstādē pārstāv Aleksejs Naumovs, Gundega Muzikante, Līva Ozola, Anita Paegle un Anna Vaivare.

18. maijs – 10. jūnijs

Katrīnas Neiburgas personālizstāde Sologāmija

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Kupola zāle, Jaņa Rozentāla laukums 1

Izstādē, kas pievēršas sologāmijas (laulības pašam vai pašai ar sevi) izpētei un šīs parādības interpretācijām, Katrīna Neiburga caur emocionālu piesātinājumu un vieglu ironiju reflektē sev raksturīgā atvērtumā un personīgās pasaules irdinājumā.

8. jūnijs – 4. augusts

Izstāde Margaritai Stārastei -110

Likteņdārza Saieta nams, Koknese

Ilmārs Šlāpins par Margaritu Stārasti: «Viņa spējusi radīt pati savu pasauli – saulainu, košu, pārsteigumu un briesmu pilnu, taču ārkārtīgi labu un drošu. Šajā pasaulē darbojas vairāki svarīgi likumi, taču viens galvenajiem – acis turēt plaši ieplestas, brīnīties par visu un vienmēr.. Stārastes zīmēto zvēriņu, vīriņu, lellīšu un ķiparu attieksme pret neizprotamo ir tik tīra un iedvesmojoša, ka to spēj saprast un pieņemt par savu ikviens, kas reiz bijis bērns. Arī ja paši kautrējamies to atzīt, Stārastes zīmējumi ir viens no ietekmīgākajiem mūsu kolektīvās zemapziņas arhetipiem, kas uzaudzinājis ne vienu vien latviešu paaudzi ar visām mūsu bailēm, bažām, priekiem un cerībām».

18. maijs – 25. augusts

Izstāde Ieskaņots. Atskaņots. No fonogrāfa līdz mūzikas centram

Latvijas Nacionālā bibliotēka, 1. st., Mūkusalas 3

Izstāde Ieskaņots. Atskaņots. No fonogrāfa līdz mūzikas centram iesāksies ar komponista un izstādes skaņas ainavu autora Platona Buravicka uzstāšanos Mehānikas, jūtu un magnētisma teksts.

23. maijs – 16. novembris

Izstāde Divi ģēniji

Latvijas Arhitektūras muzejs, Mazā Pils iela 19

Izstāde iepazīstina ar diviem 20. gs. Rīgas pilsētas galvenajiem arhitektiem – Edgaru Pučiņu (1924–2009) un Gunāru Asari (1934–2023), kuriem abiem šogad atzīmējam apaļas jubilejas: Pučiņam – 100, Asaraim – 90. Ģēniji ir cilvēki ar augstu radošas apdāvinātības pakāpi. Pilsētas galveno arhitektu ilggadība amatā apliecina viņu spēju veidot attiecības ar visām valdībām.

24. maijs – 30. augusts

Ar pirmo izstādi Bezapziņas sevi piesaka jaunais mākslinieks Dāvis Paulis

Jaunu ideju centrs, Skolas iela 2, Ķekava

Dāvis Paulis iedvesmu smeļas no filozofiskām pārdomām par lietu duālo dabu, kas atspoguļojas dažādās sirreālistiskās ainavās. Māksliniekam lielu radošo impulsu dod fotogrāfija, vintage objektīvu radītās krāsas un optiskās nepilnības, kas akcentē skaisto, nepilnīgajā. Par pamatu kompozīcijām bieži tiek ņemti izsapņoti tēli, vietas vai noskaņas, kā arī dažādi iespaidi no atmiņām.

15. maijs – 15. jūnijs

Izstāde Grota tālu no jūras

Mākslas centrs Zuzeum, Lāčplēša iela 101

Izstāde apvienos vairākus dažādos laikos tapušus tekstgrupas Orbīta darbus – precīzāk, jaunas, īpaši izstādei radītas jau iepriekš īstenotu ideju un objektu versijas. Šo darbu radīšanas impulss bija autoru interese par teksta dabu un teksta pastāvēšanas formām.

7. jūnijs – 25. augusts

Izstāde Straight, No Chaser

Mākslas centrs Zuzeum, Lāčplēša iela 101

Izstādē redzami darbi no Zuzānu kolekcijas, ārzemju galerijām un Latvijas muzejiem, sākot no 16. gadsimta ikonām līdz mūsdienu mākslas darbiem. Starp tiem ir tādi latviešu vecmeistari kā Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls un Johans Valters. Apskatāma arī daļa no nozīmīgas Visvalža Ziediņa memoriālās kolekcijas, Latvijas laikmetīgas mākslas pārstāvji Andris Grinbergs, Laimonis Stīpnieks, Rudīte Dreimane un tādi starptautiski zināmi mūsdienu mākslinieki kā Alicja Kvade, Tomass Hiršhorns un Deivids Altmejds.

7. jūnijs – 25. augusts

Miķeļa Fišera personālizstāde Aklā humanoīda stāsti

Maxim Boxer Gallery, Lāčplēša iela 48

Kopš karjeras pirmsākumiem, Fišera daiļradi nepamet virtuoza glezniecība, taču jau desmit gadus viņa praksē nozīmīgu lomu ieņem kokgrebuma tehnika. Jaunākajā izstādē pirmo reizi būs skatāma trešā kokgriezumu sērija.

23. maijs – 15. jūlijs

Sigitas Daugules gleznu izstāde Sienas

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, 4. st., Jaņa Rozentāla laukums 1

Sigitu Dauguli kā gleznotāju iedvesmo urbānā vide ar visu, ko cilvēks tajā ir radījis. Pilsētā viņa krāj iespaidus, īpašu uzmanību pievēršot sienām, to faktūrām un krāsām, ko ienesis laika zobs un cilvēka roka.

1. jūnijs – 4. augusts

Foto izstāde Erotiskā fotogrāfija Latvija - Spānija no 1970-tajiem līdz mūsdienām

Galerija Romas dārzs, Zivju 3, Liepāja

Nosaukums Intīmais teātris lieliski raksturo cita laika atmosfēru un jaunas iespējas, kā arī nenoteiktību un cerības. Šī izstāde Liepājā ir nākamais solis tās attīstībā, pieaicinot populārus Madrides fotogrāfus Dāvidu Trullo (David Trullo) un Enriki Tiribio (Enrique Tiribio), Miguel Angel Figueira Troisi, Javier Fernando Gomez Vasquez un Latvijas foto vecmeistaru Jāni Knāķi. Otrā izstāde notika Rīgā, galerijā Tattoo, art, Liepājas izstāde ir trešā šajā ciklā.

23. maijs – 18. augusts

Aurēlijas Bulaukaites personālizstāde mazās Lielās burvestības

Galerija ASNI, Kr. Valdemāra iela 17a

Norisināsies lietuviešu mākslinieces Aurēlijas Bulaukaites (Aurelija Bulaukaitė) personālizstāde mazās Lielās burvestības. Šī būs mākslinieces pirmā izstāde Latvijā, kurā viņa piedāvās savas jaunākās lielformāta gleznas.

11. maijs – 15. jūnijs

Kim? 15 gadu jubilejas festivāls Jauna adrese: ĒDENE

Hanzas iela 22, Rīga

Atzīmējot 15 pastāvēšanas gadus, Kim? Laikmetīgās mākslas centrs nāk klajā ar ikgadēju starptautisku laikmetīgās mākslas festivālu Rīgā. Kopš publiskās darbības uzsākšanas 2009. gadā Kim? ir saglabājis reģiona mākslas norisēs nozīmīgas platformas statusu, konsekventi sniedzot pārdomātu ieguldījumu laikmetīgās mākslas programmās.

7. jūnijs – 28. jūlijs