Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Farmaceiti atgādina, kur saules zobi kož jau pavasarī

Pirmās vasarīgās dienas nereti nāk ne tikai ar prieku par siltā apģērba noglabāšanu tālākajā plauktā, bet arī ar saules apdegumiem, kas, kā zināms, kaitē ādai un veselībai kopumā. Ņemsim vērā – pat lietojot līdzekļus ar SPF filtru, ir dažas ķermeņa zonas, par kurām mēdzam ne vien mazāk parūpēties, bet pat pavisam piemirst!

Šogad piedzīvosim vienu no agrākajām vasarām Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. “Vai esam tai gatavi?” vaicā sertificētā “Mēness aptiekas” farmaceite Juta Namsone. “Pirms došanās ārā, iespējams, mazliet ieziežam kādu SPF saturošu krēmu uz pieres un vaigiem, arī rokām, bet pēc ziemas šis ieradums dažiem varbūt pat ir piemirsies.Tagad tas ir jāmaina, vispirms pārliecinoties, vai kosmētikas plauktiņā ir pietiekami dažādām vajadzībām piemērotu saules aizsarglīdzekļu.”

Saskaņā ar Amerikas Dermatoloģijas asociācijas datiem lielākajai daļai pieaugušo ir nepieciešama aptuveni pusglāze vai vairāk kosmētikas līdzekļa ar SPF filtru, lai pārklātu visa ķermeņa atklāto ādu. Taču vairums izmanto tikai 25 līdz 50 procentus no šī daudzuma. Te nu jāatgādina, ka saules aizsarglīdzekļi uz atklātām ķermeņa daļām ir jālieto katru dienu neatkarīgi no sezonas un laikapstākļiem, turklāt tie būtu jāuzklāj arī atkārtoti, piemēram, ik pēc divām stundām. Ja salā un vējā tas ir tikai degungals, tad nu tas strauji mainās un saule nepieradušajai ādai var iekost dziļi un sāpīgi!

ASV Ādas vēža fonda dati liecina – ja tiek piedzīvoti pieci vai vairāk saules apdegumi, melanomas – potenciāli nāvējošas ādas vēža formas – risks dubultojas. Taču, katru dienu lietojot SPF, šis risks tiek samazināts par 50 procentiem, tāpēc ir svarīgi uzklāt sauļošanās līdzekli visur, kur skar saule. SPF 20 ir samēra zema aizsardzība, tādi līdzekļi būs piemēroti, ja ārā uzturaties īsu laiku un lielākā dienas daļa tiek pavadīta iekštelpās. Visbiežāk SPF 20 ir sejas krēmos, kas lietojami ikdienā. SPF 30 ir augsta aizsardzība, kas piemērota visiem, izņemot ļoti gaišas ādas īpašniekus. SPF 50 un 50+ ir ļoti augsta aizsardzība, tā der gaišai ādai, rudmatainiem cilvēkiem, bērniem un grūtniecēm.

“Ja nu esat pārdroša persona, kuru nebiedē audzēju risks, ir vērts paturēt prātā, ka 90% gadījumu par priekšlaicīgu ādas novecošanos var vainot tieši sauli! Līdztekus ir pētījumi, kas liecina – cilvēkiem, kuri katru dienu lieto līdzekli ar vismaz SPF 15, vērojamama par 24 % mazāka ādas novecošanās nekā tiem, kuri to nedara.”

Ādas nomales

Jā, jā, arī ādai mēdz būt “provinces”, kas saņem mazāk “labumu”! Dažas vietas, piemēram, galvas ādu, lūpas, ausis, kaklu un krūtis mēdzam aizmirst – ne tikai tāpēc, ka tās šķiet grūtāk sasniedzamas vai arī tās noklāt ir mazliet sarežģītāk, bet arī tādēļ, ka nepieciešams vairāk krēma, turklāt, iespējams, tam jābūt specifiskam. Tomēr, saskaņā ar Mayo Clinic informācijā atrodamiem datiem, daudzas no šīm zonām ir saistītas ar augstu ādas vēža risku.

Ausis

Pateicoties visām to krokām, ausis nav tā vienkāršākā vieta, kur uzklāt saules aizsarglīdzekli. Taču tieši daudzo krociņu dēļ (tas palielina virsmu!) ausis uztver lielu kaitīgā starojuma daudzumu, tāpēc ieziediet tās, pat ja mati ir gari un, jūsuprāt, pilnībā nosedz ausis. Jā, būs mazliet piņķerīgi, taču tas ir jādara. Visai šai maigajai ādas daļai būs vajadzīgs līdzeklis ar SPF 30, SPF 50 vai SPF 50+,” uzsver farmaceite un kā piemērotāku šai ķermeņa daļai iesaka izmantot fluīdus vai gēlus, jo tiem ir šķidrāka konsistence un tie nerada taukainības sajūtu. 

Galvas āda

Pieņēmums, ka mati aizsargā galvas ādu, ir kļūdains. Patiesībā ir pat gluži pretēji. Galvas āda ir augstākais ķermeņa punkts, un tāpēc iespēja apdegt ir lielāka. “Lai palīdzētu novērst ādas vēzi, vienmēr jālieto SPF saturoši līdzekļi arī galvas ādai un gar matu līniju, tāpat jāuzsmidzina arī pašiem matiem. Pēdējais gan nav saistīts ar veselību, bet ar matu kvalitāti, kam arī ir nozīmīga loma cilvēka dzīvē. Protams, var palīdzēt kāda galvassega, tomēr labi, ja ir iespēja to noņemt. Ir pieejami sauļošanās līdzekļi, kas ir izstrādāti, lai aizsargātu galvas ādu un matus, neatstājot taukainu sajūtu, piemēram, izsmidzināmi aerosoli, kas der ne tikai ķermenim, bet arī matiem, nodrošinot aizsardzību pret sauli. Pirms lietošanas jāizlasa pamācība, jo to izmantošana var atšķirties,” stāsta farmaceite.

Plakstiņi

Āda ap acīm ir plāna un ļoti jutīga. Ne velti arī ikdienā tieši šai zonai lieto atšķirīgus, maigākus kosmētikas līdzekļus. Ko darīt, dodoties saulē? “Ja, piemēram, uz pludmali būs paņemta līdzi tikai viena sauļošanās eļļa, visticamāk, plakstiņus ieziest ar to nevajadzētu. Daudzi atturas no pretsaules krēma uzklāšanas plakstiņiem, jo, ietiekot acīs, tas kairina un kož. Iesaku izvēlēties jutīgai ādai izstrādātu sauļošanās līdzekli, kas satur titāna dioksīdu vai cinka oksīdu. Kā alternatīvu var lietot acu krēmu, kas jau satur SPF. Un, protams, papildus krēmam ir jābūt saulesbrillēm, jo arī acis ir pakļautas UV staru iedarbībai!”

Lūpas

Iespējams, kāds pat nav iedomājies, ka lūpas ir āda, taču tās ir – un arī tur var attīstīties ādas vēzis. Par laimi šīs zonas aizsardzība ir vienkārša – viss, kas nepieciešams, ir lūpu balzams ar SPF. Aptiekā var iegādātie lūpu balzāmus ar saules aizsardzības filtru 15 un pat 50+, kas intensīvi mitrina un baro lūpas, dziedē sausu lūpu ādu, mazina apsārtumu un iekaisumu, nodrošina komforta sajūtu. 

Visgrūtāk būs atcerēties lūpas regulāri apstrādāt visas dienas garumā, ne retāk kā ik pa divām stundām. Ja speciāla lūpu balzāma nav, neuztraucieties – vienkārši viegli uzklājiet lūpu ārējā daļā kādu sejas ādai paredzētu pretiedeguma līdzekli,” iesaka farmaceite.

Kakls un dekoltē zona

Pirms došanās saulē parūpējieties par kakla un dekoltē zonu, jo aptuveni 20 % no visiem jaunajiem melanomas gadījumiem ir konstatēti galvas un kakla rajonā. Farmaceite aicina dot priekšroku cinka oksīdu saturošiem līdzekļiem un mudina atcerēties, ka tonētie sejas saules aizsarglīdzekļi var notonēt arī apģērbu.

Pēdas

Bagātīgi noklājot ar saules aizsarglīdzekli stilbus, reti kurš atminas par pēdām. Tomēr, uzvelkot sandales, tieši pēdu ādas aprūpei ir nozīme, jo, neraugoties uz to, ka pēdas ir labāk aizsargātas (tur ir biezs atmirušo ādas šūnu slānis), pēdu augšdaļa tiek pakļauta saulei.

“Trīs līdz 15 procenti melanomas gadījumu rodas uz pēdas vai potītes. Cilvēki bieži nenojauš, ka viņu pēdās, uz kāju pirkstiem vai pirkstu starpās ir dzimumzīmes, tāpēc ir ieteicams regulāri veikt ādas pašpārbaudi un pārlūkot arī šīs vietas. Protams, ja gulšņā pludmalē ar basām, pret sauli pavērstām pēdām, arī tās ir pelnījušas SPF saturoša līdzekļa kārtu!” saka Juta Namsone, novēlot saulainu pavasari un vasaru ar patīkamām rūpēm par veselību un bez raizēm.

Svarīgi!

Aizsarglīdzekli uzklāj 15 līdz 20 minūtes pirms iziešanas saulē un tam ir jābūt pietiekamā daudzumā. Sauļošanās krēms jāatjauno uz ādas ik pa divām, trim stundām, īpaši, pēc peldēšanās vai svīšanas. Jebkuram ādas tipam var piemeklēt atbilstošu saules aizsarglīdzekli ar patīkamu konsistenci – krēmu, losjonu, fluīdu vai gelu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits