Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Uzņem filmu par alpīnistu Teodoru Ķirsi Ceļš nekad nebeidzas

Nākamgad pirmizrādi piedzīvos filma Ceļš nekad nebeidzas, kas vēsta par ievērojamāko alpīnistu Latvijas brīvvalsts vēsturē Teodoru Ķirsi, kurš kļuva par vienu no 90.gadu populārākajiem cilvēkiem Latvijā arī ārpus profesionālās augstkalnu arēnas, informēja filmas veidotāji.

Vēsturiska personība un populārākais alpīnists Latvijas brīvvalsts vēsturē – Teodors Ķirsis, saukts par Tedi ir cilvēks, kuru kopš 90.gadu sākuma Latvijā pazina vai katrs puika un kura vārds nozīmēja veselu laikmetu Latvijas alpīnisma vēsturē - pasaules augstāko virsotņu sasniegšanu ar nule atjaunotās Latvijas karogu rokā.

Teodora Ķirša augstkalnu grupa, kura izveidojās jau padomju perioda laikā, bija iedrošinājums ikvienam iekarot savas ilgotās virsotnes. 90.gadu augstkalnu kāpšanas buma laikā pasaulē viņi pierādīja, ka mazā, tobrīd jaunā neatkarīgā Latvija, kurā nav kalnu, spēj nokļūt septiņās pasaules kontinentu augstākajās virsotnēs, turklāt jau padomju gados kalnos Ķirša grupa devās ar neatkarīgās Latvijas karogu uz mugursomām.

Filma tiek pieteikta kā aizraujošs piedzīvojumu stāsts par cilvēku, kas alkst izaicinājumu un iekšējas brīvības, - par mūsu dzīves un pasaules virsotnēm. Teodors Ķirsis, pārvarot fiziskus, mentālus un padomju sistēmas aizspriedumu radītus šķēršļus, pēc Latvijas neatkarības atgūšanas kļuva par vienu no mūsu jaunās brīvvalsts ievērojamākajām personībām. Filmas pamatā ir pētījums, ko daudzus gadus veicis filmas autors - režisors Viktors Buda.

"Teodors Ķirsis bija neparasts talants, kas piesaistīja cilvēku uzmanību. Vairāk nekā desmit gadu garumā līdz pat pēdējai Teodora Ķirša ekspedīcijai 2003.gadā Latvijā un alpīnisma saimē nebija neviena cilvēka, kurš nebūtu zinājis vai vismaz dzirdējis par Teodoru Ķirsi. Par Latvijas izlasi alpīnismā dēvētā kalnu kāpēju komanda Teodora Ķirša vadībā 90. gados būtiski ieteikmēja mūsu sabiedrības domāšanu par Latvijas vārda nešanu plašajā pasaulē. Tolaik Latvijas karogs Himalaju astoņtūkstošnieku virsotnēs bija brīnums, kas raisīja sajūsmu, entuziasmu un patriotismu. Un pasaules vēsture, kā mēs zinām, mīl pirmos," teikts studijas paziņojumā.

Filmas Ceļš nekad nebeidzas režisors Viktors Buda ir veidojis dokumentālas filmas, mūzikas žanra darbus un īsfilmas. Pilnmetrāžas dokumentālā filma Deju laikmets 2018.gada Krakovas filmu festivālā tika nominēta starp gada labākajām mūzikas dokumentālajām filmām kategorijā DocFilmMusic un izrādīta daudzos starptautiskos filmu festivālos.

Jaunajā filmā būs iekļauti Teodora Ķirša arhīvu kadri, kas vēl nekad nav tikuši publiskoti, kā arī unikāli kalnu ekspedīciju materiāli, intervijas ar pašu Teodoru Ķirsi, draugiem, komandas biedriem un ģimeni. Topošajā filmā būs redzami arī daudzi atzīti alpīnisti un Teodora Ķirša grupas biedri, kuru vidū ir Pēteris Kūlis, Imants Zauls, Ilgvars Pauls, Juris Ulmanis u.c. kalnu kultūras personības.

Teodors Ķirsis (1942–2003) nodarboties ar alpīnismu uzsāka studiju laikā 1968. gadā. Uzkāpis visās PSRS virsotnēs, kas augstākas par 7000 metriem (Komunisma, Uzvaras, Koržeņevska, Ļeņina, Hantengri smailēs), par ko saņēma Sniega leoparda titulu. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas pievērsās augstkalnu kāpšanai pasaules augstākajos kalnos Himalajos. 1993. gadā viņš kopā ar Imantu Zaulu un Ilgvaru Paulu uzkāpa 8167 metrus augstajā Dhaulāgiri virsotnē pirmās latviešu Himalaju ekspedīcijas ietvaros. 1995. gada 14.maijā kopā ar Imantu Zaulu kā pirmie Latvijas alpīnisti uzkāpa pasaules augstākajā virsotnē Everestā (8848m). Līdz 2002. gadam viņš kopā ar Imantu Zaulu bija sasniedzis visu kontinentu augstākās virsotnes, izpildot alpīnisma pasaulē prestižo programmu 7 summits. Leģendārais latviešu alpīnists gāja bojā 2003. gada 9. decembrī Jaunzēlandes Alpos (Kuka kalnā 3754 m) kopā ar pārējiem trīs ekspedīcijas dalībniekiem (Ilmārs Bernāns, Evija Ķirse, Aivars Prošenkovs). Dzīves laikā vadījis vairāk nekā 50 kalnu ekspedīciju. Sarakstījis divas grāmatas par alpīnismu.

Filma Ceļš nekad nebeidzas top studijā TheRoom Cinemateca ar LMT atbalstu. Filmas projekta realizācijā ir iesaistījušies arī CRC Baltic, Latvijas Finieris, Sony Latvia, Dateks, Valmiera Glass, Compensa un Virsotne.

Filmas scenārija autors un režisors ir Viktors Buda, operators – Ritvars Bluka, montāžas režisore - Monta Bubuce. Filma uz kinoekrāniem iznāks 2025. gadā, kad apritēs 30 gadi, kopš Teodors Ķirsis un Imants Zauls pirmo reizi sasniedza pasaules augstāko virsotni Everestu latviešu ekspedīcijas sastāvā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja