Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Rupšis: Vācijas brigāde tiks izvietota, kad Lietuva tam būs gatava

Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā notiks, "tiklīdz tam būsim gatavi", piektdien paziņoja Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālis Valdemārs Rupšis, komentējot valsts prezidenta Gitana Nausēdas aicinājumu paātrināt brigādes dislocēšanu.

"Janvārī mēs parakstījām plānu, kurā izklāstīta Vācijas brigādes izvietošana šeit un mūsu gatavība. Plāna būtība ir tāda, ka [brigādes izvietošana notiks], tiklīdz mēs būsim gatavi," ģenerālis teica žurnālistiem Nemenčinē Viļņas pievārtē.

Rupšis piebilda, ka tiek izvērtētas iespējas brigādes pārvietošanai, nepabeidzot visu nepieciešamo infrastruktūru.

"Mums ir mērķtiecīgi un atbildīgi jāstrādā, lai nodrošinātu, ka viņi var šeit ierasties. Un, protams, es būšu ļoti atklāts un teikšu, ka mēs runājam un izskatām iespējas gadījumā, ja kāda infrastruktūra vēl nav pabeigta, un koordinējam pagaidu izvietošanas iespējas, lai varētu īstenot šo pārvietošanas plānu," viņš teica kopīgā preses konferencē ar Vācijas 10.bruņotās divīzijas komandieri Ruprehtu fon Butleru laikā, kad Lietuvā turpinās Bundesvēra plaša mēroga mācības "Grand Quadriga 2024".

Nausēda nesen sacīja, ka saspringtā ģeopolitiskā situācija reģionā prasa ātrāku Vācijas brigādes izvietošanu.

"Esmu gandarīts par brigādes izvietošanas gaitu, taču mūsu stratēģiskā drošības vide prasa vēl straujāku tempu. Mums nav greznības zaudēt ne mirkli," viņš pirmdien sacīja žurnālistiem.

"Grand Quadriga 2024" turpināsies līdz maija beigām. Mācībās piedalās vairāk 3000 Vācijas karavīru ar 200 tehnikas vienībām, arī tankiem "Leopard", bruņutransportieriem "Puma" un "Boxer".

Lietuvas Bruņotie spēki ir informējuši, ka mācības koncentrējas ap divu divīziju pārvietošanu no Centrāleiropas un Austrumeiropu. Lietuvas vienības kopā ar Vācijas vienībām plāno un veic mācību operācijas, kā arī nodrošina uzņemošās valsts atbalstu.

Berlīne plāno izvietot brigādi Lietuvā līdz 2027.gadam. Vācija jau iepriekš ir teikusi, ka tās izvietošanas temps būs atkarīgs no Lietuvas gatavības radīt nepieciešamos apstākļus karavīru un viņu ģimeņu uzņemšanai.

Diskusijas par Vācijas brigādes izvietošanu Lietuvā sākās pēc tam, kad Krievija veica atkārtoto iebrukumu Ukrainā 2022.gada februārī. Berlīne par konkrētām saistībām paziņoja 2023.gada jūnijā.

Brigādes sākotnējais komandējošais elements - aptuveni 20 militārpersonu - ieradās Lietuvā aprīļa sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits